Panduan Pada Hari Majlis Perkahwinan

Setelah segala persiapan majlis perkahwinan selesai, kini tibalah hari majlis perkahwinan anda. Pada hari inilah segala yang dirancang sebelumnya perlu dilaksanakan dan dipastikan berjalan lancar. Sudah semestinya anda sebagai pengantin tidak perlu melakukan semua tugas dan kerja, sebaliknya agih-agihkan kepada petugas-petugas yang telah anda lantik sebelum ini. Letakkan kepercayaan kepada mereka dalam mengendalikan majlis perkahwinan anda. Anda hanya perlu bertenang dan banyakkan memberi senyuman. Sepanjang majlis perkahwinan, anda mungkin akan melalui perkara-perkara yang berikut:

Di awal hari majlis perkahwinan
Sila bangun awal pagi. Hari ini adalah hari penting anda. Tunaikan solat dan mandi sunat supaya badan anda segar. Wangikan badan dengan aroma yang sesuai. Ini akan membantu 'mood' dan perasaan anda untuk menghadapi hari istimewa ini. Jangan abaikan sarapan pagi, bimbang nanti anda tidak selesa kerana perut memulas kelaparan. Periksa baju pengantin dan aksesori yang akan dipakai nanti, pastikan semua tersedia dan dalam keadaan baik. Bersolek dan tukar pakaian anda. Jika ada kesempatan, boleh bergambar secara solo atau dengan pasangan anda. Boleh juga jika ada saudara-mara yang ingin mencelah.

Semasa majlis akad pernikahan
Duduk dalam keadaan tenang dan selesa. Banyakkan berdoa dalam hati agar majlis berjalan lancar. Biasanya majlis akad pernikahan akan dimulakan dengan bacaan khutbah nikah oleh kadi. Dengar dengan teliti, jangan sampai tertidur! Untuk pengantin lelaki, usai akad nikah, bersalam-salaman dulu dengan kadi dan orang-orang di sekeliling anda sebelum menunaikan solat sunat syukur. Kemudian, berjumpa dengan pasangan untuk upacara membatalkan air sembahyang. Sarungkan cincin dan serahkan mas kahwin. Pengantin lelaki mungkin akan dipaksa mencium dahi pasangan, jadi pastikan anda boleh melakukannya dengan baik. Kemudian, bersalam-salamanlah dengan semua orang sebelum berarak ke tempat majlis perkahwinan.

Semasa majlis perkahwinan
Pastikan anda mengikuti segala acara yang telah dirancangkan. Layan tetamu yang datang dengan baik. Pastikan anda dan pasangan mengekalkan wajah yang berseri-seri sepanjang majlis walaupun kepenatan. Jangan hanya duduk di atas pelamin. Sebaliknya, turun dan beramah-mesra dengan tetamu. Ucapkan terima kasih atas kesudian menghadiri majlis perkahwinan anda. Bergaullah dengan seramai mungkin tetamu, jangan hanya menumpukan kepada rakan terdekat sahaja. Jika ada permintaan, jangan malu-malu untuk mengambil gambar bersama-sama tetamu.

Di akhir hari majlis perkahwinan
Majlis perkahwinan anda selesai juga akhirnya. Kini, anda bersama-sama dengan pasangan anda. Tunjukkan kasih sayang anda padanya, ambil berat akan semua keperluannya. Temani suami atau isteri anda untuk bergaul dan beramah-mesra dengan ahli keluarga anda. Pakailah pakaian yang sesuai. Gembirakan semua orang yang telah membantu untuk majlis perkahwinan anda. Apabila tiba waktu yang sesuai, ajaklah pasangan masuk ke bilik dan nikmati malam pertama anda sebaik-baiknya.

Klik banner-banner di bawah untuk lebih banyak tips persiapan majlis perkahwinanPanduan Mendapatkan Gambar Perkahwinan Yang Baik

Mengambil seorang jurugambar untuk merakamkan detik-detik indah majlis perkahwinan adalah antara perkara wajib yang perlu dilakukan oleh bakal pasangan pengantin. Amatlah rugi sekiranya tiada sekeping pun gambar diambil pada hari bahagia anda. Jadi, dalam persiapan majlis perkahwinan, janganlah lupa untuk mencari seorang jurugambar. Namun, kadang-kadang kos mengupah seorang jurugambar boleh mencecah sehingga ribuan ringgit. Adakah sepadan dengan hasil yang anda akan dapat? Untuk memastikan anda mendapat gambar perkahwinan yang setimpal dan menarik, beberapa tips yang berikut boleh dijadikan panduan:

1. Memilih jurugambar yang profesional
Lihat hasil kerja yang dilakukan oleh jurugambar yang akan anda bayar. Dapatkan seberapa banyak maklumat yang mungkin berkenaan pakej yang ditawarkan. Berbincanglah dengan jurugambar berkenaan kehendak anda. Seorang jurugambar yang profesional sudah semestinya akan memberikan idea-idea yang menarik untuk anda. Dia juga mesti pandai merancang dan tahu tugas-tugas yang perlu dilakukan. Semasa sesi perjumpaan dengan jurugambar, perkara-perkara inilah yang perlu anda ambil tahu untuk menentukan seorang jurugambar itu profesional ataupun tidak.

2. Rancang aturcara majlis perkahwinan
Dalam merancang aturcara majlis perkahwinan, pastikan setiap acara diberi waktu yang secukupnya supaya tidak berterabur dan tergesa-gesa. Dapatkan bantuan dan tenaga kerja yang mencukupi. Maklumkan kepada jurugambar tentang aturcara yang dirancang. Sebaik-baiknya, berikan satu salinan aturcara majlis. Tugaskan seseorang untuk membantu jurugambar dan memperincikan lokasi setiap acara. Dengan ini, jurugambar dapat merancang posisi-posisi dan sudut-sudut yang menarik untuk mengambil gambar perkahwinan anda.

3. Rehat yang cukup
Menjelang hari majlis perkahwinan, pastikan yang bakal pengantin mendapat rehat yang secukupnya. Agihkan kerja-kerja kepada yang lain. Ini untuk memastikan bakal pengantin kelihatan segar dan berseri. Gambar yang diambil sudah semestinya kelihatan cantik.

4. Ambil gambar dahulu
Selesai sahaja disolek, sebaik-baiknya ambil dulu beberapa keping gambar portrait. Waktu selepas disolek adalah waktu terbaik untuk mengambil gambar. Luangkan sedikit masa untuk jurugambar anda mengambil gambar. Jika diambil lewat, dibimbangi pengantin akan keletihan dan solekan telah cair atau kusam. Hasilnya, gambar sudah semestinya nampak tidak menarik.

5. Berlatih untuk senyum dan bergaya
Sebelum majlis perkahwinan, berlatihlah di depan cermin untuk senyum dan bergaya (posing). Jangan nanti pada hari majlis perkahwinan, anda kelihatan masam dan kaku. Ini akan mencacatkan gambar perkahwinan anda.

6. Bersabar menanti gambar disiapkan
Selepas habis majlis perkahwinan, biasanya jurugambar memerlukan masa satu ke dua minggu untuk menyiapkan gambar anda. Bersabarlah dan beri peluang jurugambar anda menyiapkan semuanya. Usah didesak dan ditekan untuk menyiapkan semuanya dengan cepat. Dibimbangi nanti jurugambar anda tergesa-gesa dan hasilnya gambar perkahwinan yang kabur, gelap dan tidak menarik.

Klik banner-banner di bawah untuk lebih banyak tips persiapan majlis perkahwinanIdea Menarik Untuk Wang Hantaran Perkahwinan

Perkahwinan masa kini sememangnya memerlukan belanja yang banyak, terutamanya untuk bakal pasangan lelaki. Perbelanjaan paling besar semestinya untuk menampung wang hantaran kahwin. Maklumlah, sudah menjadi budaya masa sekarang yang mana majlis perkahwinan menjadi seolah-olah pertandingan untuk membanding-bandingkan nilai si pengantin perempuan. "Berapa bayar hantaran kahwin ni?" Pasti ada yang akan bertanya tentang soalan sebegini.

Kadang-kadang, bukan ibubapa pengantin perempuan hendak menindas atau menzalimi pengantin lelaki dengan meletakkan wang hantaran yang tinggi, tetapi untuk mengelakkan kata-kata cacian daripada yang lain, bayaran yang setimpal perlu juga diminta. Maka, terpaksalah pengantin lelaki menyediakan sekurang-kurangnya RM 20,000; 10,000 untuk persiapan majlis perkahwinan dan 10,000 untuk wang hantaran kahwin.

Tetapi, tahukah anda ada cara yang lebih baik untuk memberikan wang hantaran kahwin tanpa memerlukan jumlah yang besar? Selain daripada memberikan wang tunai, ada cara lain yang boleh dijadikan ganti, dan semestinya cara-cara ini tampak mewah walau hanya melibatkan kos yang sedikit.

1. Wang pendahuluan rumah
Daripada meletakkan wang hantaran semata-mata, lebih baik wang tersebut dijadikan bayaran pendahuluan rumah baru. Jika anda pandai berkompromi dengan pemaju, biasanya bayaran pendahuluan untuk sebuah rumah adalah sekitar 5% dari harga rumah, malah boleh lebih rendah lagi. Sebagai permulaan, tidak perlulah membeli rumah yang terlalu mahal dan besar, anda hanya tinggal berdua dengan isteri sahaja, bukan? Carilah rumah di bawah harga RM 200,000, supaya wang pendahuluan kurang daripada RM 10,000. Selebihnya, buatlah pembiayaan bank. Untuk hantaran, letakkan sebuah replika rumah dan paparkan harga sebenar rumah. Bukankah satu kebanggaan jika dapat menyediakan sebuah rumah untuk bakal isteri (walaupun hanya bayar wang pendahuluan)?

2. Wang pendahuluan kereta
Cara ini hanya berkesan jika bakal pasangan atau anda sendiri masih belum mempunyai kereta. Sediakan wang pendahuluan dan dapatkan sebuah kereta yang anda mampu. Sama juga seperti cara di atas, buat satu replika kunci kereta dan paparkan harga kereta sebagai hantaran kahwin untuk pasangan. Namun, harus diingat, usahlah terlalu tamak mendapatkan sebuah kereta yang mahal, kerana nanti banyak belanja yang perlu anda dan pasangan keluarkan. Rancanglah sebaik-baiknya sebelum membeli sebuah kereta.

3. Polisi takaful
Pernah dulu disiarkan satu iklan yang menunjukkan seorang pengantin lelaki menjadikan polisi takaful sebagai hantaran kahwin untuk pasangannya. Semua tetamu yang hadir kagum dengan jumlah perlindungan dan pulangan yang ditawarkan oleh polisi tersebut. Memang satu idea yang menarik. Tahukah anda bahawa dengan hanya bayaran serendah RM 200 sebulan, anda boleh mendapatkan jumlah perlindungan sehingga Rm 50,000? Ya, dan ini boleh anda letak sebagai hantaran kahwin. Tidak rugi untuk mendapatkan polisi takaful, selain memberi perlindungan pada waktu-waktu tertentu, takaful juga bertindak sebagai tabung simpanan dan pelaburan (walaupn hasinya tidak seberapa). Pilihlah pelan takaful yang sesuai dengan anda.

4. Emas
Emas memang sesuatu yang mewah, bukan? Jadi, bolehlah anda pertimbangkan untuk dijadikan hantaran kahwin anda. Anda boleh gunakan jongkong emas ataupun kepingan dinar emas. Walau berapa pun nilai yang anda bagi, tiada siapa yang akan memperlekehkannya. Itulah kuasa emas; mewah adalah sifat semulajadinya. Tidak rugi anda laburkan wang untuk emas, pasti memberikan pulangan yang baik jika disimpan untuk tempoh yang lama.

Klik banner-banner di bawah untuk lebih banyak tips persiapan majlis perkahwinanloading...

Tentang Blog

Blog ini menyediakan tips-tips persediaan dan persiapan majlis perkahwinan. Sebarang cadangan, kritikan dan pandangan amat-amatlah dialu-alukan.

Iklan Premium

Iklan Premium

Strategi Kahwin Kaya

Entri Popular

Iklan Premium

Statistik Pelawat

Copyright (C) tipspersiapanmajlisperkahwinan. Powered by Blogger.